tennes.blogg.se

Blogg om mitt skolarbete i bild och form på universitetet

Fördjupning bild

Kategori: Allmänt

Så nu har fördjupningen i bild och form startat. Jag hade först bestämt mig för att göra en 3d saga men kände att det inte skulle ge mig något i form av utmaning. Så jag bestämde mig för att fördjupningen skulle bestå av teckning och målning, från detaljerat i blyerts till abstrakt i målning.
Jag började med ett besök till Buttericks för inhandling av dödskallar till mitt projekt. 

 
Sen var det bara att köra igång!
 
Det här är de första av mina detaljerade bilder som jag har gjort i blyerts och sedan fördrivit blyertsen med en stomp som helt enkelt är papper är hårt pressat och format som en penna. Sedan har jag använt mig av ett radergummi för att få fram ljusdagrarna.
 
Sen gjorde jag en lite mer förenklad version av skallen där jag bara tog det som "stack ut" så att säga.
 
Efter det så gav jag mig på att göra en till teckning där jag använde mig av båda skallarna. Det som gör det svårt är att bortse från de detaljer som är påmålade på skallarna och bara försöka se de naturliga skuggorna som är.
Jag prövade sedan på att göra en förenklad version på ett svart papper med vita och svarta pastellkritor, även här arbetade jag med att fördriva färgen fast med händerna. Försöker att jobba bort detaljer så mycket som möjligt och förenkla den.
Nu var det dags att ge sig på att måla med akrylfärger. Tanken nu är att förenkla och göra på ett annat sätt. Jag fick en tanke som jag var tvungen att testa. 
Jag började med att rita upp skallen väldigt enkelt för att sedan klippa ut den och skära ut den i tejp som jag sedan tejpar fast på duken.
Här är det jag börjat måla
 
sen efter hand så tejpar jag fast ögonhålorna målar vidare och tejpar sedan fast skallen. och målar vidare.
så här ser den ut innan tejpen tas bort och här brevid är när tejpen är borttagen.
Det färdiga resultatet.
Här är tejpen som jag tog bort. Kunde inte förmå mig att göra mig av med den. Färgerna på den blev så intressanta så nu är den sparad!
Sen gjorde jag ett stileben där jag inte skulle koncentrera mig så mycket och använda helt andra färger än vad de har.
Här är det! Två muntra skallar på ett bord :)
Jag prövade även att jobba med kol vilket var ganska så svårt men en skalle producerades!

Lera

Kategori: Allmänt

Nu lera!
Nu ska vi arbeta i lera och den leran vi använde var lergodslera som används till att göra tex blomkrukor. 
Uppgiften idag var att göra ett torn som skulle vara minst 30 cm högt där vi skulle använda tre olika tekniker: tumma, där man arbetar med tummarna och formar leran. Ringla, då gör man korvar av leran som man sammanfogar och den sista är att kavla som är precis som den låter. Man kavlar ut leran i jämntjocka delar som sedan sammanfogas. Tornen skulle även vara ihåligt för att kunna brännas.
 
Den understa delen av mitt torn som fick formen av en stövel är tummad. Nästa del som är ca fem cm är ringlad och resten är kavlad. Här kommer det färdiga resultatet:
 
 

 

Fortsättning akryl

Kategori: Allmänt

Nu kommer fortsättningen på målningen
Här är det färdiga resultatet, ganska nöjd faktiskt. Medans jag har målat så har jag medvetet inte rengjort penslarna som jag har använt. Orsaken är att jag ville få med en ton av alla färger i alla delar av målningen. 
 
När jag blev klar med den här så hade jag en del färg över så då bestämde jag mig för att pröva en ny teknik som jag såg under ett av våra seminarium. Då använde konstnärerna skrapor, spackelskrapor och gummiskrapor. Här kommer ett prov på det. 
 
Det var väldigt befriande att måla på det här sättet just för att man slipper tänka på detaljer och man är ganska låst när man använder skrapor. Så det är bara att lägga på färg och sedan se vad som händer. Här är en målning till som jag gjorde dagen efter där jag använde lite mer tid och tanke.
 
Den här gången så använde jag mig av tejp för att ha kvar vissa färger och skapa mönster. Det var roligt att göra den här men jag vet inte om jag är nöjd med resultatet. Två konstnärer som håller på med abstrakt konst och de som inspirerade mig till att försöka med detta är Gerhard Richter och Astrid Sylwan. Värt att titta på!
 
 
 

Hmm...

Kategori: Allmänt

Såg det här stående utanför huset häromdan och kände att det var min plikt att föreviga detta. Antar att någon har gjort detta med flit men jag kunde inte ta risken att inte få denna "gatukonst" förevigad.
 
Idag skulle vi ta med oss två föremål till seminariet. En som betydde något och en som var vad som helst. Jag valde min förlovningsring och en påsförslutare. Vi skulle sedan titta på föremålen och dess former för att sedan riva papper som skulle användas till att avbilda dem. Det skulle bli tre olika bilder en där de är bredvid varandra, en där de är bakom framför och en storleksskillnad. Det var knepigt men det var bara att köra. 
Den första som är till vänster blev sämst tycker jag. Tänkte för mycket på hur jag skulle göra och den tog mer tid att göra än de andra två tillsammans.
 
Sen så skulle vi få in våra föremål i en känd målning. Vi fick tre st att välja på och jag valde den här av André Derain. 
Jag har inte använt mig av hela målningen utan en del av den.
Det här har jag gjort på den hitills. Tanken är att ringen ska ligga i vattnet och påsförslutaren ska vara någon av byggnaderna i bakgrunden. Fortsättning följer imorgon.

Akryl

Kategori: Allmänt

Nu är det målning som gäller!
Först så klippte vi till syftningsramar som vi använde för att leta fram ett mönster på olika målningar som vi gjort tidigare
Jag hittade det här mönstret. Det vi nu skulle göra var att förstora den här bilden och genom att kisa när man tittar på dem hitta de former som sticker ut för att inte haka upp sig på detaljer.
Det var en rolig uppgift och en utmaning för mig som inte brukar använda färger alls.
 
Sen var det dags att bekanta sig med olika sorters underlag att måla på och här kommer ett urval av detta
"Damen" är gjord på overheadpapper i tre lager. I mitten är klänningen, överst har jag målat övriga kroppen och på det understa pappret är bakgrunden. Snögubben är gjord på tidningspapper som jag först har grundat med vitt eftersom det är heltäckande övriga akrylfärger är genomskinliga förutom svart.
Den här målningen gjorde jag med fingrarna på en frigolitbit. Tanken var att det skulle bli som den till vänster (resultat av att ha lekt lite i bildprogrammet) men i själva verket så blev det som den till höger... Tror att jag ska ge mig på den igen för att få den mer lik den manipulerade bilden.
Här lekte jag lite och försökte få målningen lite tredimensionell först genom att ha en riktig kaffemugg fastlimmad på duken och sen genom att försöka få det att se ut som att kaffet har droppat ned på golvet. Tanke: utspillt kaffe på bord som rinner och droppar ned på golvet.
Så har blev den när den hade torkat klart. Försökte använda mig av en palettkniv och mycket färg för att få så slät och blank yta som möjligt. Gick sådär... Men är ändå ganska nöjd med den.
 

Teckning, blyerts, kol och krita

Kategori: Allmänt

Nu är det dags att teckna!
Nu sätter prestationsångesten in. Har alltid så svårt att få det som jag ser ner på papper men men här kommer det som jag gjort.
Vi fick pröva olika sorters blyertspennor och olika sorters kol. Det som kändes bäst att använda var kol. Det var lättare att fördriva eller smeta ut. Men det var inte lika lätt att få till detaljer som med blyerts.
Här har jag använt både blyerts och kol som jag har fördrivit för att få till de olika skuggorna.

 
Efter att vi hade jobbat med blyerts och kol gav vi oss på olika sorters krita.so vaxkrita, oljepastell och akvarell för att nämna några. Med dem testade vi också olika tekniker så som schumring där man lägger färger lager på lager för att få fram olika färgtoner. Impasto eller pastos där man lägger på ett tjockt lager med färg och sedan frottage där man lägger pappret på en yta som man vill föra över och drar över ytan med kol eller en krita för att som sagt föra över mönstret till sitt papper.
I den här teckningen så har jag försökt använda de olika teknikerna. Trädstammen "frottage" drog med en krita över papperet när det låg på trägolvet i studion. På trädkronan och himlen så har jag arbetat med fördrivning. På bakgrunden med pensel och vatten och på trädkronan med fingrarna. På trädkronan anväde jag även schumring.
 

3d sagan fortsätter

Kategori: Allmänt

Efter att jag var klar med krokodilen så bestämde jag mig för att göra en till figur till sagan.
Till den här grävskopan så använde jag frigolit som grund  och en träpinne som jag bröt av och tejpade ihop. Som skopa tog jag en bit av en äggkartong och som larvfötter wellpapp. Både krokodilen och grävskopan klädde jag först in i tidningspapper som jag doppat i tapetklister, en teknik som kallas cachering. Sedan målade jag de båda med temperafärg. Innan jag målade krokodilen så klädde jag in den i grönt silkespapper.

3d sagan fortsätter

Kategori: Allmänt

Här är fortsättningen på krokodilen. 
Jag ville återskapa taggarna som krokodilen har på ryggen och valde ståltråd som jag tejpade fast på kroppen.
Sedan klädde jag den med silkespapper
och målade den grön med temperafärg.
Munnen ritade jag på ett papper med tuschpennor och till ögon använde jag häftstift som jag ritade ögon på med hjälp av en tuschpenna.
Krokodilen i sitt nya hem i 3d sagan. :)

Färgläran fortsätter

Kategori: Allmänt

Nu var det dags för att göra en gruppuppgift en 3d saga. Vi började med att göra två stycken gruppmålningar. I den första så skulle vi blanda en varsin färg och sen gå lös på ett papper. Vi skulle använda olika saker att måla med, allt som vi hittade.
 
Nästa uppgift var att blanda färger som skulle vara ganska rinniga för att sedan hälla ut dem på ett papper och lyfta runt pappret och låta färgerna blandas och rinna ut
 
Sen skulle vi bestämma oss för vilken målning vi skulle använda. Vi bestämde oss för att använda den första eftersom det fanns fler detaljer att hitta i den. Det vi nu skulle göra var att lyfta ut detaljer ur målningen och jag hittade en detalj som fick mig att tänka på en ödla eller en krokodil.
Jag hade använt en gaffel och det såg ut som steg..Det blev början till en krokodil!
 
När jag bestämde mig för att göra krokodilen så blev min första tanke att använda en colaflaska, piprensare och plastgafflar sen var det bara att köra.
Krokodilen börjar ta form
 

Fortsättning

Kategori: Allmänt

Nästa uppgift var att sätta en känsla på papper, vi parade ihop oss två och två och min och min samarbetspartners känsla var ilska. Vi började med att skapa en bakgrund på ett papper med temperafärg i puck och en svamp.
Vi använde svart och rött för att vi tyckte att de symboliserar starka känslor som just ilska. Vi ville dra ut färgerna mot kanterna för att få ett djup och känsla av en explosion eller implosion. Det vi sedan skulle göra var att använda oss av färgerna från övningarna innan där vi skapade en färgcirkel. Vi använde oss av kollageteknik och rev bitar av papperna för att klistra på dem på bakgrunden. Vi tog även här starka färger men de skulle vara blandade och orena.
Vi rev som sagt allt i bitar och började klistra och här är resultatet.
Vi ville skapa ett intryck av känslor som gick in och ut ur bilden, personligen tycker jag att det blev riktigt bra.
 

Äntligen!

Kategori: Allmänt

Nu har jag börjat komma igång med att få ner allt som har hänt hitills på kursen på pränt!
Vi började kursen med färglära där vi började experimentera med färger. Vi valde att använda oss av primärfärgen rött och sekundärfärgen grön som även är komplimentfärg till rött i färgcirklen.
Här är resultatet av blandningen av rött och grönt. 
Eftersom de är komplementfärger så blir resultatet när färgerna närmar sig varandra en gråaktig färg. Detta är typiskt för just komplementfärger.
 
Nästa steg var att vi alla i klassen skulle skapa en färgcirkel av våra experiment. Det tog en liten stund men vi fick till det hyfsat.
 
Det som gjorde det svårt att få till ordentligt var att vi försökte lägga alla färger bredvid varandra istället för att lägga komplementfärgerna mittemot varandra och låta färgskalorna gå inåt. Men men det blev lite för många kockar... 
 
Sen skulle vi skapa en portfölj att lägga våra bilduppgifter i. På portföljen så skulle det vara en kreativ färgskala i collageteknik. När man gör ett collage så river eller klipper man pappersbitar och sätter dem på ett annat papper. Så här blev det:
 
Jag ville ha färgerna i en "flytande" rörelse och började välja färger som var ganska harmoniska och kom helt enkelt fram till att skapa en oljelampa i lite Alladin stil.
 
Sen var det dags för lite mer experiment i färglära. Jag började med att använda komplimentfärger. Eftersom mina favoritfärger är rött och grönt så använde jag dem. Sen gillar jag det starka avtryck som de skapar när man sätter de tillsammans:
Är ganska så nöjd med resultatet.
 
Sen var det dags för induktans. Induktans betyder påverkan så det som ska undersökas här är alltså hur färgerna påverkar varandra. För att se det kan man använda en färg som läggs mot olika bakgrunder. 
Jag började med att måla tre olika färger. Använde mig av två starka färger och en lite mjukare som jag sedan använder gult för att se hur den färgen påverkas av bakgrunderna.
 
Ljusstyrkan i den gula färgen påverkas på olika sätt och blir som svagast mot den brunaktiga färgen och starkast mot den röda.
 
Sista övningen var att skapa en harmonisk kvadrant 
Känns ganska harmonisk :)
 
Under dessa experiment så har vi använt tapetklister och färgpigment (färgpulver). Förutom på portföljen där jag har använt tuschpennor till lampan och texten.

Välkommen till min nya blogg!

Kategori: Allmänt

Mitt första inlägg.